Det er lidt interessant, hvordan vores allesammens elskede sundhedssystem hænger sammen i DK. Vi opdager hverken, om vi er syge eller raske – på pengepungen altså.
Andre steder i verden – specielt når talen er om Kina, er situationen dog en anden. Her betaler du doktoren, når du mener, han fortjener det, altså når du ikke er syg! Det er vel derfor, han er der eller hvad?
I Danmark var det sidste år rystende at se, hvor mange gange gennemsnitsdanskeren gik til lægen. Hvis jeg ikke husker meget galt, var det omkring 11 gange pr. år. Set med kinesiske briller er dette tal ikke unormalt højt, tværtimod mere normalt. Den store forskel er imidlertid årsagen til besøget.
Vores danske system er baseret på helt andre principper end det kinesiske. I Danmark vil vi have stillet en diagnose til et problem/sygdom, typisk i form af medicin. Skaden er med andre ord allerede sket. I Kina er situationen meget anderledes. Her bliver du netop syg, hvis din krop ikke er i balance , eller hvis du f.eks. spiser den forkerte kost. Din doktor er din diætist, læge og livsvejleder på en og samme tid. En ofte meget mere holistisk måde at kigge på kroppen. Er du ked af det, kommer han også med forslag til, hvordan dette kan kureres uden brug af vesterlandsk medicin. Opskrifter, der er gået i arv gennem 3000 år, bliver tit taget i brug. Opskrifter der er baseret på urtemedicin og naturlige fremkomne forekomster.
Generelt er livssynet bygget på, at kroppen skal kurere sig selv, og det gælder om at finde den absolutte årsag til en given sygdom eller skavank, frem for ”bare” at kurere konsekvensen heraf.
Konkret eksempel
En nær familierelation havde gennem længere tid haft problemer med sin ryg. Efter i længere tid at have haft smerter og besøgt adskillige læger, var diagnosen klar. Smertestillende piller var eneste løsning på problemet. 3 doser per dag. En løsning, der for de fleste i Danmark, er acceptabel. Efter at have hørt om diagnosen kontaktede jeg egen læge i Kina for at høre, om han kunne hjælpe.
Vedkommende fløj til Kina og gennemgik et 10 dages langt forløb med behandling hver dag. Pillerne var det første, der skulle sløjfes, ellers kunne kroppen jo ikke mærke, hvor problemet var og ikke mindst virkningen af behandlingerne.
En lang historie kort; vedkommende forlod efter ti dage Kina uden smerter og med et langt bedre blodomløb, som var den underliggende årsag til forkalkningen i rygsøjlen.
Utroligt men sandt. Det mest utrolige er nok, at vi efter sigende lever med en af verdens mest velfungerende sundhedssystemer. Lige i ovenstående situation må man nok sætte spørgsmålstegn ved dette.
Det kan være, at brugerbetaling til en vis grad kunne indføres i Danmark. Måske endda versionen hvor vi betaler for at være raske – eller ville det skabe endnu flere hypokondere? Den diskussion gemmer vi til en anden gang.
En mellemting mellem de to ovenstående metoder kunne være vejen frem, personligt vælger jeg ”metode” alt efter skavank. Man skal trods alt stadig vænne sig til at få at vide, at ens danske læge er helt ude i hampen, og ens diverse allergier kunne være kureret uden brug af medicin, men ved hjælp af lidt ugentlig urtedrik.
Personligt vil jeg med glæde betale for at være rask! Der kunne evt. indføres en rask-skat!
