Det er efterhånden igen muligt at få svar inden for 48 timer fra Danmark. Sommeren er så småt ved at være ovre i Danmark i hvert fald. Dette betyder dog ikke, at resten af verden har stået stille her over sommeren. Dette er derimod tidspunktet, hvor de kinesiske virksomheder har lidt mere tid til at tænke over fremtiden og strategien.
Jeg har efter 8 år i Kina besøgt de fleste lande i Asien og kan efterhånden nemt lave en profil af, hvad der kendetegner kineserne. Aldrig før har der været så meget debat omkring en ny stormagt, men er der noget specielt ved kineserne ud over størrelsen af landet?
De, der løbende følger min blog, vil højst sandsynligt have noteret, at der i Danmark også findes mange skeptikere omkring Kina. Typisk er skeptikerne mere højtråbende i medierne. Anyway, et land med så høje vækstrater kan ikke forventes ikke at komme i økonomiske kriser. Det store spørgsmål er vel mere, hvordan de forholder sig til disse kriser og får dem løst? Det er her, den store prøve skal bestås.
Kina er ikke det første asiatiske land, der har haft høje vækstrater, og man kunne påstå, at det var en gentagelse af historien, men der er noget, der er anderledes med kineserne. Noget den gængse dansker måske ikke ved, men som alle, der har med Kina at gøre, hurtigt kan nikke genkendende til.
- Uddannelse! Som den kontroversielle ”Tiger Mom” skrev en bog om. Uddannelse frem for alt. Hele kulturen er bygget op omkring dette, som alle er enige om er vejen frem. At mange familier derudover kun har et barn, hvortil alle ressourcer og midler går, og betaling af uddannelse understøtter kun ovenstående. Holdningen er således; hellere et barn der får muligheden for studier på den bedste (og dyreste) skole end to børn, der begge skal nøjes med en middelmådig skole.
- Arbejds etik! Dette hænger sammen med ovenstående. Uden hårdt arbejde kommer du ingen steder i Kina – om det er i skolen eller på arbejdet. Kineserne er IKKE bange for at arbejde over 37 timer/ugen.
- Industri-fokus! Både i uddannelserne såvel som fra central regeringen er der fokus på de hårde områder, såsom matematik, fysik, teknologi osv. Regeringen har således også stærke udviklings- og tilskudsprogrammer inden for disse områder.
- Kina har fra starten fokuseret meget på infrastrukturen i hele landet, som i dag er det største og en af de mest moderne i verden.
- Religion i sig selv spiller ikke en stor rolle for kinesene. Kun i Xinjiang og Tibet er der lidt uroligheder omkring dette.
- Kineserne er meget opportunistiske. De tager gerne hen, hvor der kan laves en god forretning. De ydre omstændigheder betyder mindre.
Kigger man på de eksterne faktorer, har Kina således også meget stærke naboer: Taiwan, Hong Kong, Sydkorea og Japan. Alle med store formuer investeret i Kina, og en teknologisk viden, der kan hjælpe landets udvikling. Det er således heller ikke for ingenting, at Kinas forsknings- og ekspertprogrammer tiltrækker eksperter fra hele verden til at hjælpe med at bringe Kina til næste niveau.
Bear- eller bullish omkring Kina, det er en imponerende udvikling, de har været igennem.
Måske kunne vi lære noget?
Som jeg indledningsvis skrev, er der sket meget på den kinesiske M&A scene. I mit næste indlæg vil jeg gennemgå, hvilke virksomheder og brands der har skiftet hænder gennem de seneste måneder.
